Φράγκος Θεολόγος – Φράγκος Γιάννης

Ικαρία

Τόπος γέννησης: Άγιος Κήρυκος, Ικαρίας

 Στοιχεία καταγωγής:

Ο Γιάννης (βιολί) και ο Θεολόγος Φράγκος (λαούτο και μπουζούκι) είναι επαγγελματίες μουσικοί με θεωρητικές γνώσεις μουσικής: «[Γιάννης Φράγκος:] τώρα, επίσημα τελείωσα περίπου το 1999, γιατί ακόμα συνεχίζονται [οι σπουδές μου], αυτά δε τελειώνουνε […]. [Θεολόγος Φράγκος:] έκανα μαθήματα μέχρι το 2001-2002, αλλά δε θεωρώ ότι λέει κάτι αυτό, γιατί δεν τελειώνει αυτό το πράμα. Δηλαδή νιώθω ακόμα μαθητής και θα νιώθω για όλη μου τη ζωή».

Παίζουν μουσική επαγγελματικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, σε γάμους, σε γλέντια, σε φεστιβάλ, σε συναυλίες κ.α., ενώ τακτικά επισκέπτονται και το εξωτερικό. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές: «[Γιάννης Φράγκος:] Όλα αυτά είναι μέσα στη δουλειά […]. Και μετά έρχονται και τα ταξίδια, οι συναυλίες, έχω δουλέψει και σε χορευτικά πολύ […]. Για δουλειά; Παντού […]. Έχω πάει Αμερική, έχω πάει Κύπρο, Τουρκία, πολλά ταξίδια […]. [Θεολόγος Φράγκος:] Έχω παίξει στην Αραβία, Μέξικο, στην Ισπανία, στην Ιταλία […]».

Για το ρεπερτόριο τους ανέφεραν: «[Γιάννης Φράγκος:] άμα με φωνάζουνε να παίξω σ’ ένα σχήμα πρέπει να προσαρμοστώ εκεί. Αυτή είναι η δουλειά μου σαν επαγγελματίας. Άμα με φωνάξουν να παίξω στη Νάξο θα πρέπει να παίξω γι’ αυτούς κάποια πράγματα. Δεν είναι τόσο εύκολο [η προσαρμογή του ρεπερτορίου], αλλά πρέπει να το κάνεις όμως. Άμα με φωνάξουν εμένα να παίξω στη Θράκη, θα πρέπει να παίξω, να προσεγγίσω εκεί [τη μουσική του τόπου] […]. [Θεολόγος Φράγκος:] Στην Ελλάδα γενικώς συμβαίνει αυτό. Είναι πολύ βιωματική η μουσική του κάθε τόπου».

Συμμετέχουν επίσης και σε διάφορα γλέντια και πανηγύρια της Ικαρίας. Για την παραδοσιακή μουσική και την οργάνωση των πανηγυριών ανέφεραν: «[Γιάννης Φράγκος:] Καταρχήν ο καριώτικος, εδώ πέρα ο καθένας παίζει τον δικό του […]. Ο καριώτικος σκοπός αλλάζει. Αλλιώς το παίζει κάποιος, αλλιώς το παίζει άλλος. [Ο μουσικός] ακούει έναν καριώτικο, μεγαλώνει – μεγαλώνει – μεγαλώνει [με τα ακούσματα του καριώτικου] και από κει και πέρα προσαρμόζει και το δικό του […]. [Θεολόγος Φράγκος:] Πρώτα ακούσαμε καριώτικο [και] μετά παίξαμε […]. [Γιάννης Φράγκος:] Εγώ έχω προσαρμόσει τον καριώτικο, επειδή τα πρώτα όργανα της Ικαρίας -δεν ήταν το βιολί- ήταν η τσαμπούνα και λυράκι […], προσπαθώ να τον κάνω τσαμπουνιστό λίγο […]. Γίνονται πανηγύρια σε χώρους, έτσι παραδοσιακά γιατί […], παραδοσιακά τελείως δεν θα υπάρξουν όπως ήταν παλιά [….], αλλά παραδοσιακά με την έννοια ότι δεν γίνονται για τα μαγαζιά. Σε άλλα νησιά γίνονται για τα μαγαζιά, συνεννοούνται τα μαγαζιά και βάζουνε μια ορχήστρα και παίζουν για τα μαγαζιά. Ενώ εδώ γίνονται πανηγύρια από συλλόγους, γίνονται σε ρέματα μέσα, σε πλατάνια και πάει το χωριό […]. [Θεολόγος Φράγκος:] Υπήρχε η χαρτούρα στην Ικαρία, κόπηκε πριν μια εικοσαετία […]. Από ‘δω, δεν υπήρχε ποτέ στα μέρη μας, ήτανε πάντα με συμφωνία. Στα πίσω μέρη [χωριά της Ικαρίας] υπήρχε πάντα χαρτούρα, Καρκινάγρι, Ράχες […], κόπηκε το 1970».

 

Φωτογραφίες

Βίντεο

Video Grid with Modal
Video 1
Video 1
Video 1
Video 1
Μετάβαση στο περιεχόμενο